- +

HMS dag for BYGGOPP lærlinger Publisert: 09.09.2015 17:03

BYGGOPP arrangerte nyttig HMS dag for lærlingerne på Jåttå VGS.

nr.1

Nils Terje Hagen fra BYGGOPP åpnet dagen med å ønske velkommen til en viktig dag med litt attåt. HMS er på agendaen. Viktigheten og poenget med HMS ble nøye gjennomgodt. Ca 60 nye BYGGOPP lærlinger møtte opp på Jåttå VGS.

AA

Første inviterte foredrag ble holdt av Norsk Narkotika Politi Forening. Øyvind Dahl og Knut Olav Straumstøyl. Begge har lang fartstid innen emne og erfaring med ungdom som bruker diverse rusmidler. Noen krystallklare påstander ble hevet ut til en stille forsamling. Ingen tvil om at denne utfordringen er større enn folk flest er klar over. Øyvind og Knut fortalte om mange forskjellige rusmidler og konsekvensene av bruken. Etter ett veldig godt og konkret innlegg fikk lærlingene ett "syn" på temaet.

Dagens råd fra Øyvind og Knut;  ikke vær redd om å gi beskjed, ta tak og Bry deg, si nei til narkotika.

nr. 3nr. 2

 Øyvind og Knut i sving.

Neste inviterte var Erling Hellestø fra Fjogstad Hus AS som tok over og startet med arbeidsmiljø og hvordan arbeidsmiljøet i hans bedrift fungerer. Hvor viktig en arbeidstaker er, hvilke oppgaver har arbeidsgiver og arbeidstaker. Viktigheten med bruk av personlig verneutstyr og ikke minst rett bruk av rett utstyr. Erling fortalte også om hvor viktig det er å delta i bedriftens sosiale tilbud for å skape ett godt arbeidsmiljø. Til slutt viste han noen bilder som viste konsekvenser på lærlinger og ansatte som hadde hvert uheldige og skadet seg. Flogstad Hus AS har pr. d.d. 70 ansatte og 8 lærlinger. Hva er viktig å tenke på når en skal jobbe i mange år Erling: ta vare på deg sjøl og bruk tilgjengelig utstyr.

nr. 5nr.4

 Erling Hellestø, Fjogstad Hus AS

Inge Dunseth er regionalt verneombud og startet i byggebransjen i 1977, så her er det ikke tvil om at erfaringen er tilstede. Startet som regionalt verneombud i 2013. Han la vekt på arbeidslivets regler, plikter og rettigheter. Lærlingene fikk mange gode råd og tips og ikke minst hvordan sikkerhet på byggeplass skal være.

nr. 6

Inge Dunseth, Regionalt verneombud

Trond Erik Hetlelid som er HMS leder i Kruse Smith AS snakket om bedriftens HMS rutiner. Hans utdanning som jernbinder og høyere utdanning har vært godt å ha med seg i sitt daglige HMS arbeid. Han fortalte om muligehetene i Kruse Smith AS. Bedriften har mye arbeid fremover og det er viktig at all HMS er intakt slik at bedriften kan få levere bygg som avtalt og ikke minst ha lite skader under hele byggeperioden.

IMG 1275

 Trond Erik Hetlelid, HMS leder i Kurse Smidth AS

Siste innslag var fra SR Bank med Jill Johnsen. Jill har selv gått på Jåttå VGS og syntes det var gøy å komme tilbake.  Når en lærling starter i jobb så kan det være første gang han/hun mottar lønn. Da er det greit å få noen gode råd om økonomi. Jill fortalte om lønn, sparing, lån, utgifter og inntekter. Dagens tips fra Jill: ikke bruk mer penger enn du mottar. 

nr. 7

Totalt sett en viktig dag med mange gode og viktige råd i ett alt for varmt klasserom. BYGGOPP takker alle som var med og hjalp oss denne dagen, og selvfølgelig en stor takk til Trond Kjetil Egeland som atter en gang stilte skolen til disposisjon for våres lærlinger, takk.